Θρέψη Καλλιεργειών

Κοκκογιαννίδης Γιώργος, Υπεύθυνος Θρέψης Agrohellas

Η ορθολογική χρήση των λιπασµάτων αποτελεί το συντελεστή πολλαπλασιασµού της απόδοσης, βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στη βιωσιµότητα των φυσικών πόρων και της παραγωγής. Βασικός στόχος είναι η επίτευξη περισσότερης παραγωγής µε τη µικρότερη δαπάνη εισροών. Για να το πετύχουµε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουµε καλά τις ανάγκες της καλλιέργειάς µας, τα κρίσιµα στάδια αυτής, τις συνθήκες του µικροκλίµατος, τη γονιµότητα και παραγωγικότητα των εδαφών µας.

Τόσο το βαµβάκι, όσο και το καλαµπόκι, αποτελούν δύο από τις σηµαντικότερες σε οικονοµική σηµασία καλλιέργειες της χώρας µας. Την ερχόµενη περίοδο οι καλλιεργητές καλούνται να επιλέξουν τον τύπο του λιπάσµατος που θα χρησιµοποιήσουν στις καλλιέργειές τους. Η γνώση των αναγκών της καλλιέργειας αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας των αποδόσεων και της ποιότητας.


Το βαµβάκι αν και δεν είναι καλλιέργεια εξαντλητική του εδάφους σε θρεπτικά και µεγάλο µέρος των θρεπτικών επιστρέφουν µε την ενσωµάτωση των φυτικών υπολειµµάτων της καλλιέργειας η επαναλαµβανόµενη σπορά σε ίδια αγροτεµάχια και οι ανάγκες για γρήγορη βλαστική ανάπτυξη και πρωίµιση του βιολογικού κύκλου καθιστούν την χρήση λιπασµάτων απαραίτητη. Ολόκληρη η ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου πρέπει να εφαρµόζεται κατά τη βασική λίπανση ενώ το άζωτο κατά 1/2 ή 1/3 στη βασική και το υπόλοιπο επιφανειακά σε 2-3 δόσεις. Σηµαντικό είναι το άζωτο να βρίσκεται είτε σε αµµωνιακή ή σε ουρική µορφή.

To καλαµπόκι είναι µια καλλιέργεια απαιτητική σε άζωτο και η τελική απόδοση σε καρπό είναι άµεσα συνδεδεµένη µε το στοιχείο αυτό καθ’ ότι πάνω από το 70% του αζώτου που προσλαµβάνεται από το φυτό αποµακρύνεται από το χωράφι µετά τη συγκοµιδή. Έτσι κατά τη βασική λίπανση θα πρέπει να εφαρµόζεται το 1/2 της συνολικής ποσότητας του αζώτου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της βλαστικής ανάπτυξης έως και την εφαρµογή της επιφανειακής λίπανσης. Ολόκληρη η ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου θα πρέπει να εφαρµόζεται κατά τη βασική λίπανση.

Η Agrohellas προτείνει τους τύπους 30-10-10+0,5Zn NBPT, 20-10-10+0,5Zn NBPT, 30-10-10, 20-10-10, 30-8-12 NBPT, 30-8-12 και START MICRO 12-43-0+Zn IPE.