Η τεχνολογία στο άζωτο κάνει τη διαφορά!

Γιώργος Καπέλλος

Η λίπανση των χειμερινών σιτηρών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιέργειας και καθοριστικό παράγοντα, ώστε να επιτευχθούν μέγιστες αποδόσεις και υψηλής ποιότητας παραγόμενο προϊόν. Μετά τη σπορά και τη βασική λίπανση, το άζωτο που θα εφαρμοστεί στην επιφανειακή λίπανση θα υποστηρίξει το φυτό στα κρίσιμα στάδια του αδελφώματος και της επιμήκυνσης, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα του σπόρου. 

Απαιτήσεις λίπανσης 

Κατά την διαδικασία της λίπανσης σκοπός του παραγωγού είναι να καλυφθούν οι απαιτούμενες λιπαντικές μονάδες της καλλιέργειας, με στόχο την αξιοποίηση του μέγιστου δυναμικού παραγωγής του εκάστοτε αγρού. Ενδεικτικές ποσότητες αζώτου (για υψηλό δυναμικό παραγωγής) για την καλλιέργεια του μαλακού σιταριού είναι 15-18 kg/στρ. , για το σκληρό σιτάρι 14-16 kg/στρ. , ενώ για το κριθάρι 8-12 kg/στρ. Απο τις παραπάνω ενδεικτικές ποσότητες το ½ ή το 1/3 (5-8 kg/στρ.) είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται στη βασική λίπανση προκειμένου να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών του φυτού για το σχηματισμό των βασικών οργάνων του (ρίζα, φύλλα), ενώ η υπόλοιπη ποσότητα εφαρμόζεται κατά την επιφανειακή λίπανση σε μία ή δύο δόσεις. Η επιλογή του τύπου λιπάσματος και του χρόνου εφαρμογής εξαρτάται απο πλήθος παραγόντων όπως την εποχή σποράς, τις καιρικές συνθήκες, την αναμενόμενη απόδοση, την εδαφοανάλυση κ.ά.
Οι προτεινόμενοι τύποι επιφανειακών λιπασμάτων απο την Agrohellas είναι τα 46-0-0, 40-0-0, και 35-0-0, στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν τεχνολογίες παρεμποδιστών NBPT και Limus.  


Επιφανειακή λίπανση 

Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της   (μείωση των βροχοπτώσεων, ξηροθερμικές συνθήκες) που επικρατούν όλο ένα και εντονότερα τα τελευταία χρόνια καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή παρεμποδισμένων λιπασμάτων ώστε να μειωθούν οι απώλειες αζώτου και η εφαρμοζόμενη ποσότητα να αξιοποιηθεί καλύτερα απο τα φυτά.

Η Agrohellas έχοντας σαν βασικό στόχο να φέρει το “μέλλον στη θρέψη” καινοτομεί έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της προϊόντα που ενισχύουν την καλλιέργεια ενώ παράλληλα σέβονται τους παραγωγούς και το περιβάλλον. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται παρεμποδιστές ουρεάσης, βιοδιεγέρτες, αμινοξέα και υγρά λιπάσματα. 

Η τεχνολογία Limus που εφαρμόζεται στα κοκκώδη λιπάσματα εγγυάται μειωμένες απώλειες αζώτου και την αυξημένη πρόσληψη του απο τα φυτά, διατηρώντας το διαθέσιμο κατά τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Η μοναδική αποτελεσματικότητα του Limus, του διπλού παρεμποδιστή της BASF, εξασφαλίζεται απο το συνδυασμό δύο δραστικών συστατικών με συνεργιστική δράση, του NBPT και του NPPΤ. Τα δύο αυτά συστατικά μπλοκάρουν τα ένζυμα ουρεάσης που ευθύνονται για τη μετατροπή της ουρίας σε αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα, μειώνοντας τις αέριες απώλειες κατά έως και 98%. Λόγω των παραπάνω, η χρήση της ουρίας 46-0-0 Powered by Limus έχει το πλεονέκτημα των μειωμένων απωλειών αζώτου και της βέλτιστης διαθεσιμότητάς του για τη καλλιέργεια.

Τα διαφυλλικά σκευάσματα αποτελούν επίσης ένα σημαντικό κεφάλαιο της λίπανσης των χειμερινών σιτηρών, λειτουργώντας επικουρικά της επιφανειακής λίπανσης, στοχεύοντας στην άμεση κάλυψη των αναγκών των φυτών σε μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία, καθώς και στην ενίσχυση της αντοχής των φυτών στο αβιοτικό stress.
 
H Agrohellas έχοντας στρατηγική συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία Eurosolids διαθέτει στην αγορά μεγάλη γκάμα premium προϊόντων, καθώς και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της κατηγορίας Agro.  

Το GrainFit Liquid 18 - 0 - 0 + 6(SO₃) αποτελεί έναν καινοτόμο βιοδιεγέρτη με την κατάλληλη αναλογία αζώτου-θείου και την προσθήκη φυκιών του είδους Ascophyllum nodosum. Με την εφαρμογή του εξασφαλίζουμε αύξηση της περιεκτικότητας του καρπού σε πρωτεΐνη ενώ παράλληλα περιορίζονται φαινόμενα καταπόνησης στην καλλιέργεια, εξασφαλίζοντας έτσι αποτελεσματικότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και βελτιωμένη απόδοση απο τα φυτά.

Τα σκευάσματα Aminoagro και Phyto Aminoagro της κατηγορίας Agro, είναι βιοδιεγέρτες σε υγρή μορφή εμπλουτισμένοι με οργανική ουσία, πολυσακχαρίτες και αμινοξέα. Το σύνολο των συστατικών που περιέχουν είναι 100% φυσικής προέλευσης διευκολύνοντας την ένταξή τους στο μεταβολισμό των φυτών ενώ διεγείρουν τις φυσιολογικές και μεταβολικές διεργασίες όπως την ενίσχυση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των προϊόντων φυτοπροστασίας, καθώς και την αύξηση της ανθεκτικότητας των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις